fredag 23 januari 2015

Microsoft, Infomentor, Scanners och 3D-printers

Nu har jag landat på hotellrummet. Bett-resans tredje dag är avslutad. Fötterna är ömma och huvudet är fullt av intryck i en enda röra...nästan. Denna Bett-resa skulle jag nog klassa som den bästa hittills. Varför då kan man undra? Vad var det just den här resan gav?

Jag skulle säga att eftersom jag varit här förut, hade jag ett annat fokus den här gången. Alla tokiga försäljare och olika företag som försöker övertyga en om att just deras grejer är de bästa inte nådde fram till mig i år. Jag hade heller inga ambitioner att hinna se allt utan fokusera mer på de saker jag var intresserad av. Det tror jag var det som gjorde att den här resan kändes så himla bra.

I höst ska vi i vår kommun igång med Office 365. Därför kändes det väldigt naturligt att hänga en del hos Microsoft och se vad de hade att erbjuda. Deras upplägg, i deras VÄLDIGA monter var att ha en del av montern till föreläsningar, en del till korta workshops och den sista delen att visa prylar. Igår (torsdag) tillbringade vi mycket av dagen till deras föreläsningar och workshops vilket gav flera nya bra infallsvinklar i vårt arbete med att förbättra våra IT-lösningar i Hultsfeds skolor och förskolor.

Den första workshopen vi deltog i var Office Mix. Vad är då detta? Jo Office Mix är ett gratis tillägg i Powerpoint som låter dig spela in dig själv och din presentation samtidigt som du kan rita, markera och peka i den. Filmen kan publiceras upp på Office Mix hemsida som på en egen Youtubekanal eller helt enkelt sparas som en egen filmfil. Lägger du den på Office Mix går det så klart att länka till den eller bädda in den på t ex din blogg som jag har gjort här nedan. Det här tillägget passar ju utmärkt för att jobba med t ex flipped Classroom.

https://mix.office.com/watch/1071zte9p4la5

Vi kollade också in en slags betaversion av Microsoft Sway. Hur ska man förklara det tro? Man kan väl säga att Sway är ett annat sätt att presentera eller hålla en genomgång än tex Powerpoint. Kändes lite kul och modernt. Man kan lägga till vilket innehåll man vill i Sway och man bygger upp det med en typ av boxar som man antingen kan ha bilder, filmer eller text mm i.

https://sway.com/NQTK-kwirFulwmNg

Microsoft Yammer är även det en del av Office 365. Vi lyssnade på en liten presentation kring detta och kort sagt kan man ju säga att det är Microsofts Facebook, men med den fördelen att det inte är öppet för alla utan kan lätta användas som kommunikation till eleverna när man har Office 365.

Infomentor har vi också besökt några gånger och vi har blivit visade deras nya plattform som de kommer börja koppla på några på nu i februari. Vi har också blivit visade hur de hittat en integration med Office 365 som gör att man lätt kan komma åt filer man har där för att föra in i Infomentor. Man får också då en "single sign on" lösning som innebär att man som lärare och elev loggar in med samma lösenord som man har till sitt 365 även i Infomentor.

Något som har genomsyrat nästan allt vi varit på är det jag skrev om i förra inlägget, Englands nya läroplan med delen Computing. Massor av företag försöker nu att göra sig en hacka på att hitta lösningar till skolor och lärare så de "enklare" ska kunna uppfylla de målen som ingår i Computing. Programmering verkar vara en ganska betydande del här och även Microsoft har anammat detta med en webbaserad lösning som heter Touch Development. ven denna testade vi på idag och tyckte det var kreativt och spännande. Spännande att följa blir ju också vårt grannland Finlands intåg i programmeringen då det (om jag kommer ihåg rätt) är 2016 det ska in i deras grundskola.

3D-printing har även det fått stort utrymme på mässan och man kan ju säga att den vanligaste typen av 3D-skrivare för skolbruk är den vi har hos oss redan. De 3D-skrivare som printar metall och liknande var ju inte representerade här då skolor kanske av naturliga skäl inte kan hosta upp miljontals kronor hur som helst. Det som var spännande var dock att se några andra typer som ändå inte hade en hiskelig prislapp. Den ena var ju som jag skrev härom dagen en flytande gel, en så kallad fotopolymer, som stelnade lager för lager med hjälp av laser. Den andra var en skrivare som printade 3D i papper genom att limma en massa lager på varandra för att sedan efter varje lager skära ut det som skulle bli produkten. En tredje där de inte hade skrivaren att visa var en pulverskrivare för plast, där ett pulver läggs ut lager för lager för att med laser smältas fast.

Martin och jag tar med oss många härliga tankar och minnen härifrån och hoppas vi på bästa sätt kan plocka russinen ur kakan samt hitta ett bra sätt att implementera många av de här bitarna hos oss.

 

 

Johan Klavins
IT-pedagog
Rektorsområde förskola och grundskola

Hultsfreds kommun | Box 500 | 577 26 Hultsfred
0495-24 08 77
johan.klavins@hultsfred.se | www.hultsfred.se

För miljöns skull - skriv inte ut detta meddelande i onödan

 

1 kommentar:

  1. Tack Johan för dina ideer och tips på t ex Sway.com. Jag gillar sättet Sway funkar på. Däremot så verkar inte Microsoft Mix funka tillräckligt bra, än. Man kan inte använda sig av film i presentationerna.

    SvaraRadera