torsdag 20 januari 2011

Tavlor i mängder

Det fanns en uppsjö av interaktiva tavlor på Bett och det tillkommer hela tiden nya produkter, men lösningarna varierar inte mycket, tekniken är baserad på tryckkänslighet eller scanning av tavlans yta. Inmatning sker via batteripenna eller fingret eller både och. I dag är det inte heller någon större skillnad på kvalitet, funktionalitet eller noggrannhet i inmatningen de flesta tavlor fungerar bra och gör det de ska.

Tavlarna kommer med tillhörande programvara och det är här som vi hittar de största skillnader. Smartboard t.ex. satsar mycket på sin programvara ”Notebook” med ständiga uppdateringar och nyheter medan Teamboard satsar på en teknisk välfungerande tavla och menar att det räcker att använda befintliga program och resurser som användaren redan har.

Detta speglar i hög grad våra lärares arbetssätt, en del är väldigt avhängiga av tavlans programvara medan andra endast använder befintliga program och resurser som redan finns på datorn.

Vad ska vi då tänka på när vi köper in interaktiva tavlor till våra skolor? Ska vi köpa Smartboard för att vi vill ha programvaran fast tavlan är dubbelt så dyr som vissa andra lösninger? Kan det finnas risk att ”Fastna” i viss programvara så att vi fortsätter köpa in samma tavla därför att det är programvaran vi vill komma åt – begränsar det fantasin att programmet sätter ramarna för vad man kan göra med tavlan, man kanske blir lite blind för andra möjligheter – att man kan göra samma sak men på annat sätt och med befintliga applikationer.

Skolans medel för inköp av IT-utrustning är i regel inget att skryta med och det är givetvis viktigt att vi håller ögonen öppna för nya lösningar som kan ge samma resultat men till en mindre kostnad.

Nedan länkar till de på marknaden mest vanligt förekommande tavlor – kolla och jämför.

Activ board: http://www.datafont.se/index.htm

Cleverboard: http://www.cleverproducts.se/

E-beam: http://www.nortechna.se/sv/produkter/ebeam_projection.aspx

Lintex: http://www.lintex.se/sv/start/?link_id=45e41ba9cd555

Mimio: http://www.frolundadata.se/index.cgi?cmd=Shop&cat=8&ucat=1&prod=303

Polyvision: http://tabula.se/index.php?osCsid=556fdfe3435319bb753d00f39f202a3b

Smartboard: http://www.smartboard.se/

Starboard: http://www.hitachi-soft.com/starboard/

Traceboard: http://www.traceboard.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar