fredag 14 januari 2011

Inspirera, engagera och lärande - tredje dagen på Bett

Idag besökte vi RM Education som höll till i en helt annan byggnad. Inspirering, Engaging och Learning är ledorden för RM Education. Deras tanke är att samarbeta med utbildningar ute i världen för att sen utifrån dessa erfarenheter tillverka innovativa produkter som engagerar både lärare och elever. Vi fick en guidning.

En speciell färg som man kan använda för att måla ytor, t ex väggar, som sen kunde användas för att skriva och rita på. Man kan lätt tänka sig att skolan blir en oas för grafittimålare och förvandlar skolan till ett stort målarkladd. Det är möjligt att det är ok att uttrycka sig fritt på väggarna men tanken är att det ska vara en arbetsyta för samarbeten av olika slag. Några gjorde animerad film och andra höll på med tankekartor.
Spännande att se och höra när eleverna jobbar vid väggen!

Interaktiva ytor som ligger ner och skapar ett bord man kan jobba kring. Det är lätt att tänka sig några stycken som tillsammans är engagerade i något som väckt deras nyfikenhet. Detta "bord" kan också vändas upp så det blir en interaktiv tavla som hänger på väggen.

Ett interaktivt rum där man kan skapa den miljön man vill. Det du ser här är två som med sina fötter ställer sig på olika saker som kan röra sig på golvytan. Det skulle kunna vara att man räknar matte tillsammans som t ex 7+7=14 och då trampar man alltså på rätta cirklar eller liknande som gestaltar de olika siffrorna och talen. I detta rum har man ett bra ljud installerat vilket är viktigt för den rätta upplevelsen av t ex ett vattenfall. Detta var något som var under utveckling och som förmodligen kommer att kunna ge upplevelser som kan användas i lärande syfte.

Här gör man film med hjälp av chroma key-tekniken. Programvaran gör det möjligt att byta ut bakgrunden och allt som har samma färg som bakgrunden till en annan bakgrund. Samma teknik som vädergubbarna har på nyheterna på tv. Du kan bli stålmannen som flyger eller varför inte helt plötsligt stå i en öken.

Detta är bara några få exempel av vad de hade att visa. Det som jag visat här är många gånger inte någon revolutionerande och det kanske redan finns att tillgå, men RMs koncept är att det ska vara så enkelt att använda som möjligt.

En guidning som denna väcker många tankar kring vad man skulle kunna använda tekniken till för att utveckla alla våra olika elever. RM, www.rmeducation.com, säljer färdiga lösningar till ett pris som man inte alltid kan betala men ofta kan man göra liknande saker med teknik man redan har på skolan och med gratisprogram som går att hämta hem från internet. Kolla gärna med AV-Media när det gäller gratisprogram eller hur man kan göra t ex chroma key med enkla medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar