lördag 22 januari 2011

BETT – För lite nytänk...

Första gången jag var på BETT var för tre år sedan. Sedan dess är det inte så mycket som har förändrats, förutom en del nyheter.
Jag och min kollega kände att mässan inte gav så mycket användbara idéer.
Det skulle behövas en sådan här mässa i Sverige, anpassad för svenska behov, med mer fokus på kloka sätt att använda den teknik som finns. Speciellt då det är väldigt många svenskar som åker till BETT.

Utbudet av interaktiva whiteboards och liknande har ökat. Det finns fler tillverkare, men man har också utvecklat tavlorna. Nya Smartboarden har t.ex. multitouch och penna i kombination.
Mentometerknapparna som hör till de olika tavlorna lanserades stort för tre år sedan. Dessa har nu utvecklats ännu mer. Att varje elev har en dosa med knappar för att svara på frågor på tavlan verkar vara det ultimata, om inte det enda tänkbara sättet på att få reda på vad eleverna tycker och vad de kan. Med egen display och direkt respons genom knapparnas färg behöver snart läraren inte kommunicera alls med eleverna. Kunskap handlar om att välja rätt svarsalternativ...

Att ha avancerad teknik i form av en tavla, som i många fall inte används eller leder till en utveckling av arbetssätt och pedagogik räcker dock inte.


Lösningen på alla problem stavas nämligen 3D. På mässan fanns många företag som försökte sälja in 3D-program och teknik till skolan. Argumentet är att eleverna kommer förstå, bara de har ett par 3D-glasögon på sig. Om texten t.ex. ser ut att sväva lite framför stranden lär man sig språk bättre...

Som jag ser det ger den här typen av teknik mycket lite kräm för pengarna.


Då tror jag mer på de spännande försök med augmented reality som visades på mässan, t.ex. Learnar.org. Där använder man teknik som ofta redan finns i skolan och hos eleverna för att öka förståelsen.

På mässan fanns något som hette Innovation Avenue, där man skulle kunna ta del av nytänkande. Det var en stor besvikelse. Det mesta som presenterades där finns redan. Bättre. Gratis.

Det var ganska mycket sådant på mässan. Tjänster som redan finns presenterades som något nytt. “Med vår produkt kan du spela in dig själv med en webbkamera och sen dela med andra!”


Synen på eleverna verkar skilja sig mycket mellan Sverige och Storbritannien.
Många företag presenterade produkter som handlar om att låsa internet, övervaka eleverna, mäta beteende och rapportera direkt. I många fall skakade jag bara på huvudet.

Eleverna skannar sitt ansikte på morgonen, så rapporteras det direkt till föräldrarna via sms och e-post om eleven är sen.

Jag åkte hem utan så värst mycket nya idéer, förutom de som uppkom i pedagogiska diskussioner med kollegan på resan, hotellet och puben.
Jag fick dock med mig en Hue webbkamera hem. Den var populär bland svenskar på mässan. Jag hoppas kunna använda den för dokumentation av demonstrationsförsök och som en enkel och billig dokumentkamera.

Läs gärna Björn Kindenbergs inlägg ”BETT med och utan vett” om mässan med en väldigt tänkvärd inledningsbild.

1 kommentar:

  1. En sak som är bra med Bett är just att man får en inblick i vad som kan vara bra eller inte bra för vår egen skola. Man har möjlighet att prata med utställarna och höra deras syn samtidigt som man kan testa hur det fungerar.” Tricket att paketera gammal skåpmat i nya kläder används fortfarande i stor utsträckning” som jag säger i mitt tidigare inlägg Trendspaning - första dagen på BETT. Det är ett digert arbete att solla bort det som inte är så intressant för att sen fokusera på det intressanta. Bett är så stort att det finns en hel del bra kvar. Att sen utställarnas tänk inte alltid är anpassat för svenska förhållanden gör att man får distans till det vi gör på hemmaplan och man kommer många gånger på att vi har kommit ganska långt i våra pedagogiska tankar, men man kan också få inspiration till att utveckla det vi gör till något bättre.

    För de mer tekniskt intresserade finns det hur mycket som helst att diskutera och testa! Det som finns på Bett är det senaste kan man utgå från. Här finns lärplattformer, interaktiva tavlor, dokumentkameror, programvaror mm.

    SvaraRadera